De gevaren van transvetten

4/19/20241 min read

Wat zijn transvetten?

Transvetten zijn een type vet dat voorkomt in verschillende voedingsmiddelen, waaronder horecaproducten, snackbarproducten, koek, snoep, gebak en kant-en-klaarmaaltijden. Ze worden gevormd door een proces genaamd hydrogenatie, waarbij onverzadigde vetten worden omgezet in verzadigde vetten. Dit proces zorgt ervoor dat de vetten langer houdbaar zijn en beter bestand zijn tegen oxidatie.

De gezondheidsrisico's van transvetten

Transvetten zijn zeer ongezond en zelfs nog slechter voor de gezondheid dan verzadigde vetten. Ze verhogen het LDL-cholesterolgehalte in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Daarnaast kunnen transvetten ook bijdragen aan obesitas en andere gezondheidsproblemen. Het wordt daarom aanbevolen om de inname van transvetten te beperken tot maximaal 1% van je totale voedingsinname.

Transvetten vermijden

Het is belangrijk om te weten dat transvetten meestal niet op de verpakking van voedingsmiddelen worden vermeld. Daarom is het verstandig om bewust te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en te letten op de ingrediëntenlijst. Transvetten komen vooral voor in melk en vlees van koeien en schapen. Kies daarom bij voorkeur voor halfvolle of magere zuivelproducten om de inname van transvetten te beperken.

Samenvattend zijn transvetten een ongezond type vet dat voorkomt in verschillende voedingsmiddelen. Ze verhogen het LDL-cholesterolgehalte in het bloed en vergroten daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om bewust te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en de inname van transvetten te beperken tot maximaal 1% van je totale voedingsinname.